У Боярці, що під Києвом, вилікували 260-річний дуб, облаштувавши в ньому житло для кажанів та дрібних птахів, повідомив арборист Володимир Ветроградський.

Дуб постраждав унаслідок буревію, і через його анатомічну ваду, що полягала в роздвоєнні стовбура, всередині дерева почав приховано розвиватися патогенний гриб. Через кілька років частина дерева відірвалася від основного стовбура, відкривши ушкоджену ділянку, пише Ветроградський.

«Такі дерева в нашій країні і не лише списують як аварійні та безнадійні. Але не у мене. Вирішили поборотися за подальше життя дерева, і цього разу не стандартно, а з користю для братів наших менших», – написав арборист.

Комірки для птахів і кажанів облаштували у відкритій порожнині. Там тварини зможуть мешкати найближчі 50–60 років, поки дерево затягуватиме рану, пояснив Ветроградський.

За словами арбориста, це найбільш масштабний кейс із порятунку дерева на приватних об'єктах в Україні.

   

Віковий дуб, який був частиною київського пралісу, раніше врятували у ботсаду імені Фоміна. Лікування вікового дуба розпочали ще в 2021-му, тоді до процесу долучилися щонайменше 40 киян. Поруч із дубом встановили інформаційну табличку з описом дерева, а також іменами містян, які долучилися до його порятунку.

Фото й обкладинка: Володимир Ветроградський