На історичній будівлі, що на розі вулиць Борисоглібської і Петра Сагайдачного, оновили банер. Замість того, щоб відреставрувати пам'ятку, її закрили полотном вартістю майже 400 тисяч гривень, пише активіст і засновник пам'яткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов.

Тендер на закриття памʼятки новим полотном був проведений у жовтні 2023-го на порталі Prozorro. Загальний кошторис проєкту склав 379,5 тисяч гривень.

Садиба та флігель були зведені в 1830-х роках та належали ювеліру Федору Коробці, пише Перов. Після того, як у 20 століття будівлю націоналізували, там працював Подільський військовий комісаріат.

   

У 2009 році Київрада передала садибу у власність донецькому підприємству МПП «Аквадон», що мало реконструювати будівлю. Але роботи так і не стартували. Судовий спір щодо пам’ятки, ініційований Київською міською прокуратурою, за результатами якого будівлю повернули у власність громади, тривав із 2014 по 2018 роки.

Садиба перебуває в занедбаному стані, частина інтерʼєрів, а також маскарони на головному фасаді будівлі втрачені, відзначало видання «Хмарочос».

Попередній банер на будівлі. Зображення: Google Maps

Фото й обкладинка: Дмитро Перов