Регульовані пішохідні переходи почали облаштовувати на перехресті проспекту Валерія Лобановського й вулиці Володимира Брожка на Совках, повідомили в департаменті транспортної інфраструктури КМДА.

Досі перейти проспект Лобановського на цій ділянці можна було лише пішохідним містком.

Фото: Google Maps

Комунальники планують понизити бордюрний камінь, покласти тактильну плитку і встановити світлофори.

Схему наземного переходу раніше опублікувала депутатка Ксенія Семенова. Згідно з нею, мають облаштувати два нові наземні переходи через проспект Лобановського з обох боків від перехрестя.

Зображення: Ксенія Семенова

У Києві до кінця року мають облаштувати ще кілька наземних переходів, які дублюватимуть надземні й підземні. Зокрема, має зʼявитися наземний перехід між вулицями Верхній Вал і Костянтинівською біля станції метро «Контрактова площа». Також опрацьовують проєкт переходу біля БЦ «Арена-сіті», на перехресті вулиць Великої Васильківської й Скоропадського.

   

Проєкт рішення про безбар’єрність пішохідних переходів Київрада підтримала у вересні 2022 року. Рішення передбачає, що всі підземні й надземні переходи будуть дублювати наземними, які також повинні бути регульованими й обладнаними світлофорами. Водночас не всі схеми переходів (наразі Київрада й дептранс затвердили понад 60 схем) вдається погодити з поліцією.

Пішохідний перехід біля станції метро «Університет» намагаються звести в Києві з 2019 року. Активісти кажуть, що патрульна поліція блокує проєкт. «Центр організації дорожнього руху» надіслав уже вісім редакцій проєкту, однак патрульна поліція щоразу надсилає нові й нові правки. Попри це, у «Київавтодорі» обіцяють завершити проєкт до кінця 2023 року. Редакція The Village Україна запитувала активіста Павла Постоєнка, який адвокатує облаштування переходу вже понад рік, про те, що ж заважає втілити цей проєкт.