На мітинг із вимогою звільнити викладачку «Львівської політехніки» й мовознавицю Ірину Фаріон 14 листопада вийшли студенти кількох ЗВО, серед яких, окрім «Політехніки», студенти з ЛНУ Івана Франка, коледжу індустрії моди КНУКіМ й інших ЗВО, повідомляє «Суспільне».

Мовознавицю критикують, зокрема, за оприлюднення особистих даних студента з Криму й за висловлювання проти російськомовних військових.

Мітингувальники тримали плакати «Фаріон – геть» й «Ірина Фаріон ганьбить Україну». Університет назвали відповідальним за приниження військових із боку викладачки.

В ефірі програми «Рандеву з Яніною Соколовою» 5 листопада Фаріон заявила, що не може назвати українцями російськомовних військових, зокрема військовослужбовців полку «Азов».

Невдовзі після цього Фаріон у своєму Telegram-каналі оприлюднила скриншот із листуванням зі студентом із Криму, який підтримав її після мовного скандалу, і не приховала його персональні дані. У результаті хлопця затримали, а проросійський канал опублікував відео, на якому студент вибачається й відмовляється від своєї позиції, повідомляло «Суспільне».

Фаріон назвала події «спланованою провокацію ФСБ». Водночас мовний обмудсмен Дмитро Лубінець звернувся до СБУ за фактом розголошенням особистої інформації студента, назвавши дії Фаріон кримінальним злочином. Притягнути мовознавицю до відповідальності прагне й представниця президента в Криму Таміла Ташева.

Адміністрація «Львівської політехніки» запросила учасників мітингу для діалогу й наголосила, що спеціальна робоча група вже вивчає ситуацію з викладачкою, відзначає «Суспільне».

Викладачі кафедри української мови «Львівської політехніки» в спільній заяві підтримали колегу Фаріон і назвали дискусію, що розгорнулася довкола інтерв’ю мовознавиці, «інсинуаціями».

Обкладинка: скриншот із відео «Радіо Свобода»