Київрада оприлюднила проєкт міського бюджету Києва на 2024 рік, наразі він перебуває на розгляді профільної комісії.

Доходи бюджету заплановані в сумі 68,8 мільярда гривень, видатки – у розмірі 82,3 мільярда гривень.

Із видатків 22 мільярди гривень передбачені для департаменту транспортної інфраструктури, це чверть від усіх річних витрат із міського бюджету, звернули увагу в ГО «Пасажири Києва».

Серед найбільш витратних проєктів Дептрансу на 2024 рік – реконструкція шляхопроводу на вулиці Дегтярівській, на якій уже розкрадали бюджетні гроші (361 мільйон гривень), будівництво розвязки на Оболоні (351 мільйон гривень) і Подільського мосту, де також виявляли розкрадання (298 мільйонів гривень).

Будівництво шляхопроводу на вулиці Дегтярівській. Фото: КМДА

На будівництво метро на Виноградар за рік планують виділити 328 мільйонів гривень з міського бюджету, тимчасом як планова готовність проєкту на кінець 2024 року становитиме лише 4,6%. Раніше генпідрядника, який відповідав за будівництво, викрили на нецільовому використанні бюджетних коштів.

На утримання й розвиток метрополітену витратять 241,7 мільйона гривень, а дотації на тариф на проїзд у метро становитимуть 3,2 мільярда гривень. Ще 914 мільйонів дотацій передбачені для комунального автотранспорту і два мільярди – електротранспорту. Загалом дотації для комунального транспорту на 2024 рік становлять понад 6 мільярдів гривень.

На витрати департаменту охорони здоровʼя виділять 5,5 мільярда. На будівництво медичних закладів передбачили 198 мільйонів витрат із бюджету розвитку.

Департаменту культури виділяють 1,7 мільярда гривень, на освіту передбачили три мільярди видатків.

Департаменту містобудування та архітектури виділять 71 мільйон гривень. Також 69,5 мільйона гривень витрат передбачено для департаменту охорони культурної спадщини, з яких 14 мільйонів спрямують на проєктування, охорону й реставрацію архітектурних памʼяток.

Видатки департаменту захисту довкілля становитимуть 2,3 мільярда, з яких близько двох мільярдів витратять на благоустрій. 

Детальний проєкт бюджету можна знайти за цим посиланням.

   

У 2023-му основним напрямом фінансування міського бюджету, який назвали «бюджетом виживання», була сфера освіти: на неї виділили 23 мільярди гривень, тобто 35% усіх видатків. На транспорт і дорожнє господарство мали спрямувати 12,4 мільярда.

   

Також схвалили державний бюджет на 2024 рік, майже 50% видатків спрямують на оборону й безпеку. До держбюджету також переспрямували податки із зарплат військових, що раніше надходили до місцевих бюджетів.