Майстерні творчої спільноти «БЖ–Арт» у Києві відключили від світла й опалення ще 5 листопада, повідомляє художник Матвій Вайсберг. За його словами, це зробив ректор НАОМА Олександр Цугорка.

«У наших майстернях зберігаються сотні художніх творів, які нема куди перевезти від холоду й повʼязаного з цим руйнування. Я гарантую, що будь-яке пошкодження картин, скульптур і графіки буде приводом до подання позову до суду», – пише Вайсберг.

Майстерня «БЖ-Арт». Фото: Матвій Вайсберг

У Мінкульті заявили, що наполягають на відновленні електропостачання для творчих майстерень до кінця 2023 року, але додають, що обидва заклади «тривалий час» зволікали з вирішенням господарських питань. Гуртожиток НАОМА і творчі майстерні розташовані в одній будівлі, а живляться вони від котельні, що в сусідній будівлі.

МКІП констатує зволікання ДП «Творчо-виробничий та навчально-дослідний центр розвитку сучасного мистецтва» з переходом на прямі договори з енергопостачальниками, але додають, що не погоджуються з таким вирішенням проблеми – відключенням світла в майстернях.

Ризики для погіршення умов у гуртожитку Академії мистецтв через цю ситуацію Мінкульт називає мінімальними й додає, що керівництво центру зобовʼязалося перейти на автономне електропостачання майстерень протягом двох місяців.

 

 

Художники «БЖ-Арт» ще 6 листопада провели зустріч із ректором НАОМА Цугоркою та в.о. міністра культури Ростиславом Карандєєвим. Ректор нібито «рішуче відмовив» на всі пропозиції повернути світло в майстерні.

  

Девʼятиповерховий будинок, де розташований гуртожиток для студентів НАОМА, звели в 1970-ті роки. Нині один із підʼїздів займає творче обʼєднання «БЖ–Арт», засноване в 90-х.

обкладинка й фото: Матвій Вайсберг