Верховна Рада в цілому схвалила державний бюджет на 2024 рік, повідомляє нардеп Ярослав Железняк. Рішення підтримали 276 депутатів.

Доходи бюджету збільшили на 22 мільярди гривень, якщо порівнювати з проєктом бюджету. Тепер вони становлять 1,76 трильйона гривень. Натомість видатки майже не змінилися – 3,3 трильйона гривень.

Дефіцит держбюджету зменшили на 22 мільярди гривень, тепер він становить 1,57 трильйона гривень. Зовнішні запозичення зменшили на 103,5 мільярда.

«Прогноз по реальному ВВП зменшили з 5% до 4,6%. Прозноз по інфляції – 9,7% (у першому читанні було 10,8%)», – пише Железняк.

«У бюджеті чітко розставлені пріоритети: усі наші внутрішні ресурси підуть на те, щоби вистояти й перемогти ворога», – пише премʼєр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, майже 50% видатків – на оборону й безпеку України. У бюджет також закладена індексація пенсій і зростання мінімальної зарплатні.

Видатки на освіту зростуть на понад 20 мільярдів гривень, видатки на медицину – також. «Кошти на програму підтримки ветеранів збільшуємо вдвічі. Для підтримки бізнесу передбачаємо понад 40 мільярдів гривень», – додає Шмигаль.

   

Український уряд схвалив проєкт бюджету на 2024 рік у середині вересня. Доходи загального фонду бюджету заклали в межах 1 трильйона 560 мільярдів гривень, а видатки – 3 трильйонів 108 мільярдів гривень.

У 2023 році один трильйон доларів, або 43% коштів, спрямували на армію й безпеку України. Також у пріоритеті було соціальне забезпечення: пенсії, допомога внутрішньо переміщеним особам, субсидії, медицина й освіта. Це більше 30% видатків бюджету.