Перший випадок захворювання на новий варіант коронавірусу «Пірола» зареєстрували в Україні, його виявили у 20-річного чоловіка на Рівненщині, повідомляє МОЗ.

«Пірола» – новий субваріант коронавірусу варіанту «Омікрон». Уперше він був зафіксований улітку 2023-го в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії й Великій Британії. Із серпня у ВООЗ оцінили ризик нового штаму й рекомендували моніторити випадки захворювання на рівні кожної країни.

За симптомами й клінічним проявом захворювання субваріант не виявив особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19, відзначає головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. «Пірола» може викликати нежить, підвищену температуру, кашель, головний біль, утому, втрату нюху або смаку, також можливе подразнення очей і висипи.

Водночас через велику кількість мутацій новий субваріант швидше вражає ослаблений імунітет, кажуть у МОЗ. Захворіти можуть навіть раніше вакциновані, але вакцина знижує ризики ускладнень, додають у міністерстві.

За минулий тиждень в Україні зареєстрували майже 9,5 тисячі випадків COVID-19, а також 45 смертей унаслідок захвоювання. Єдиним способом набути імунітет і знизити рівень ускладнень під час хвороби є вакцинація, підкреслюють у МОЗ.

  

В Україні карантин через COVID-19 скасували 1 липня. За три роки пандемії, за офіційними даними, перехворіли понад 5,5 мільйона людей. Майже 112,5 тисячі українців померли внаслідок СOVID-19.

Редакція The Village Україна запитала в лікаря-інфекціоніста, чи коронавірус тепер так само сезонний, як і грип; кому потрібне бустерне щеплення й чи досі є затяжний COVID.