Картину, яку нібито знайшли під час обшуків в колишнього керівника державної будівельної корпорації «Укрбуд» Максима Микитася, опублікував журналіст Денис Казанський.

 

 

«Картина з офісу керівника «Укрбуду» Микитася. Насправді такі «витвори» розповідають про наші еліти більше, ніж будь-яке розслідування», – пише Казанський.

На картині можна опізнати, зокрема, Максима Микитася (по центру), Віталія Кличка, Вадима Столара та Сергія Березенка. На рамці картини – напис російською «С нами Бог».

На іншій частині картини зображені колишній президент «Укрбуду» Олег Майборода, колишній голова ради директорів корпорації Юрій Пелих та бізнес-партнер Микитися Сергій Якусевич, пише журналістка видання «Цензор» Тетяна Ніколаєнко.

Хто ці люди, зображені на картині?

Максим Микитась – це колишній керівник корпорації «Укрбуд», був на посаді з 2010 по 2016 роки. Був народним депутатом 8-го скликання та депутатом Київради за списком партії «Удар» Віталія Кличка. У КМР був заступником голови комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування. Із 2019 року правоохороні органи вручили йому вже п’ять підозр.

У 2019-му Національне антикорупційне бюро оголосило підозру Микитасю в заволодінні майном Нацгвардії на понад 81 мільйон гривень. У 2020 році йому інкримінували викрадення юриста в Києві, а НАБУ повідомило Микитасю підозру щодо угоди підконтрольної компанії з державним «Енергоатомом». У 2022 році НАБУ і Спеціальна антикорупційна прокуратура викрили Микитася на спробі підкупу за 22 млн євро міського голови Дніпра: «Це одна з рекордних сум пропонованої неправомірної вигоди, зафіксованої правоохоронцями в Україні». Наразі перебуває під слідством.

 

 

Фото: Максим Микитась

Вадим Столар – народний депутат 9-го скликання, який обрався від уже забороненої проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя». До цього був народним депутатом від «Партії регіонів» (2010-2012) та депутатом Київради від «Наша Україна» (2006-2010).

Видання «Економічна правда» називало Столара «сірим кардиналом» будівельного бізнесу Києва та пов’язувало його з чотирма великими девелоперськими компаніями, які зводять ЖК в столиці: Enso, Bud Development, Bud Capital та IB Alliance. На початку 2023 року Служба безпеки України провела обшуки в Столара, розслідуючи участь підконтрольних йому компаній в легалізації коштів Віктора Медведчука. Рух «Чесно» включив Столара в «Реєстр зрадників».

 

 

Фото: Вадим Столар

Сергій Березенко – колишній член «молодої команди» ексмера Києва Леоніда Черновецького: депутат Київської міської ради від «Блоку Леоніда Черновецького» (2006-2014) і керівник Головного управління у справах сім'ї та молоді КМДА (2006-2014). У 2014-2015 роках – керівник Державного управління справами в структурі президента Петра Порошенка. Народним депутатом України (2015-2019) від «Солідарності» Порошенка став після скандальних довиборів 2015 року на окрузі в Чернігові, перемігши Геннадія Корбана.

«Фігурант антикорупційних розслідувань за фактом махінацій на безтендерних держзакупівлях та махінацій з природними ресурсами. Журналісти неодноразово звинувачували Березенка у підкупі виборців, використанні адмінресурсу тощо», – йдеться в досьє Березенка від громадського руху «Чесно».

 

 

Фото: Сергій Березенко

ОБКЛАДИНКА Й ФОТО: Денис Казанський