Родинний дім «Дача» для сімей важкохворих дітей, які проходять лікування далеко від своїх домівок, відкрили в Києві. Це центр, де родини пацієнтів можуть безоплатно жити разом протягом лікування в Національному інституті раку й «Охматдиті».

Партнерами благодійного проєкту стали більш як 65 компаній, серед яких українські дизайнери й архітектори. Проєкт будівлі й технічний нагляд забезпечило архітектурне бюро AIMM, а дизайн інтерʼєрів розробила Makhno Studio.

У будинку площею 950 м² облаштовані 13 сімейних кімнат для проживання, простори загального користування, включно з кухнею і їдальнею, ігрові й навчальні зони, а також кабінети психолога й фізичної реабілітації. Меблі для спільних зон розробили в українській компанії Elio Home. Крім того, на території «Дачі» збудували бомбосховище.

Будівництво простору тривало з 2018 року й коштувало близько 1,5 мільйона євро, розповіли у фонді «Запорука». Раніше, з 2009 року, «Дача» винаймала приміщення, де до 24 лютого 2022 року проживали 1347 дітей.

«Фонд «Запорука» створює умови, щоб життя дитини не ставало на паузу, а продовжувалось, попри складне лікування. Родинний затишок, улюблені ігри, нові друзі зі схожим досвідом, які зрозуміють і підтримають у скрутну мить, – усе це про життя на «Дачі», куди от-от заселяться нові родини», – коментують у команді фонду.

Підтримати проєкт благодійним внеском можна за цим посиланням.

   

«Запорука» – благодійний фонд у сфері охорони здоров’я, заснований у 2008 році. Проєкт «Дача» – перший в Україні родинний дім, де сім’ї важкохворих дітей можуть проживати безоплатно поруч із лікарнею.

   

На 2025 рік також анонсуваливідкриття Дому Рональда МакДональда для родин із важкохворими дітьми в Києві, на території дитячої лікарні «Охматдит». У жовтні 2023-го стало відомо, що дім зведуть на місці історичної будівлі 19 століття.