Софійський собор відреставрують за понад 79 мільйонів гривень, ідеться на сайті електронних закупівель Prozorro.

За даними тендеру, роботи включають ремонт покрівлі й конструктивних систем, позолоту куполів, встановлення хрестів. На це дається трохи більше ніж пʼять років. Реставрацію мають виконати до кінця 2028 року.

Серед джерел фінансування – державні й благодійні кошти, а також спеціальний фонд.

Виконавця робіт уже обрали – переможцем тендеру стала ТОВ «Металева покрівля груп», яка раніше надавала послуги Києво-Печерській лаврі.

Водночас Держаудитслужба отримала десяток звернень щодо цього тендеру. Інспекторів закликають перевірити доцільність використання держаних коштів на реставрацію церкви під час війни. 

У Національному заповіднику «Софія Київська» повідомили, що в соборі вкрай незадовільний стан даху, конструктивів і куполів собору. Це є загрозою для збереження цілісності пам’ятки, яка входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

14 січня 2022 року під час різкого погіршення погодних умов з поривами вітру впав хрест з південно-східного купола Софійського собору.

   

У липні Софійський собор оцифрували за допомогою лазерного сканера, щоб контролювати стан памʼятки.

Оцифрування є запорукою збереження собору, зокрема в умовах війни, коли памʼятці щоденно загрожує руйнування або знищення, кажуть у заповіднику.