Будинок Рональда МакДональда збудують на місці історичної будівлі кінця 19 століття, пише активіст Дмитро Перов.

Про це стало відомо за результатами обговорення відповідного проєкту реконструкції на консультативній раді департаменту охорони культурної спадщини. Остання відправила проєкт на доопрацювання.

Будівлю на вулиці Чорновола, 28, збудували в останній третині 19 століття. Вона двоповерхова й розташована на високому мурованому цоколі, напівповерсі. Другий поверх зазнав перебудови у 20–30-ті роки 20 століття, що можна віднести до історичних нашарувань будівлі, зазначив Перов.

«Цілком підтримую наших американських друзів і їхні плани побудови будинку для дітей, які лікуються в ОХМАДИТі. Однак цілком не підтримую окремих наших співгромадян. Ідея підрядників — максимально проста: якщо будувати на місці наявної будівлі, не потрібно робити землевідвід (правда, це не зовсім законно)», – зауважив активіст.

Перов зазначив, що поруч з історичним корпусом лікарні є вільна від забудови ділянка, де можна було б розташувати такий будинок для дітей.

«Щоб забезпечити проживання важкохворих дітей і їхніх родин у безпосередній близькості до лікувального корпусу, надважливо, щоб проєкт був реалізований на території лікарні. Згідно з чинним законодавством корпус у літері «Ж» не є пам'яткою і не є об'єктом культурної спадщини. І при цьому він має ознаки аварійності та не може використовуватися за своїм прямим призначенням – надавати медичну допомогу хворим дітям. 

Дім залишатиметься у державній власності, а земля під ним продовжить належати громаді міста Києва. Територія поруч не може використовуватися в цілях реалізації проєкту, адже в такому варіанті позбавить медзаклад єдиного скверу. Це також перевищить прийнятну згідно з законом відстань до пам’ятки історії, що розташована на території лікарні», – кажуть у Фундації Дім Рональда МакДональда в Україні у коментарі The Village Україна.

   

Дім Рональда МакДональда – це будинок для сімей тяжко хворих дітей, що перебувають на лікуванні далеко від дому. Проживання й харчування там є безкоштовне. Створенням таких будинків по всьому світу займається благодійна організація Ronald McDonald House Charitie.

Перший Дім Рональда МакДональда відкрили у Філадельфії в 1974 році на гроші від продажу коктейлів Shamrock Shake у ресторанах McDonald’s.

У світі вже існує 381 такий будинок, тимчасом як в Україні є тільки пʼять сімейних кімнат у державних дитячих лікарнях Києва, Львова, Сум, Вінниці й Харкова.

Рональд МакДональд (Ronald McDonald) – клоун, який є маскотом компанії McDonald’s. Люди в костюмі клоуна провідують хворих дітей у лікарнях.