Компанія Google запровадила нову функцію у своєму пошуковику, яка допоможе визначити походження медіафайлів, відображених у пошуку зображень.

Для того, щоб переглянути історію зображення, необхідно натиснути три крапки на ньому та обрати розділ «‎Про це зображення» в меню.

Після цього користувач зможе побачити інформацію про те, коли зображення було проіндексоване Google та на якому вебсайті з’явилося вперше. Також можна переглянути, як інші сайти використовують та описують зображення, та метадані — якщо такі є, які розкажуть, чи використовувався штучний інтелект для його створення.

Така перевірка може бути корисною, коли зображення виривається з контексту та публікується у зв’язку з поточною подією, хоча насправді воно стосувалося іншої події і було опубліковано набагато раніше.

Функція також буде доступна у браузері Chrome, нею можна буде скористатися через клік правою кнопкою миші або довге натискання на зображення, а в пошуковій програмі Google – через жест гортання вгору.

Ці функції поки що розробляються і тестуються, а загальнодоступними вони стануть найближчими місяцями.

Функцію запустили на тлі поширення величезної кількості дезінформації про війну Ізраїлю та ХАМАСу, де зображення інших чи давніших конфліктів позначають як актуальні.