Автентичне огородження 110-річної цегляної садиби Лапинських на вулиці Гончара почало незаконно розбирати місцеве ОСББ, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Перила на містку садиби Лапинських демонтували ще в серпні 2022 року. Департамент охорони культурної спадщини КМДА тоді зупинив роботи й зобовʼязав відновити оригінальне огородження.

Утім, за рік декоровані перила так і не відновили, каже Перов. «Ба більше, зруйнована підпірна стінка. Зараз розбирають оригінальне огородження, що відділяє садибу від проїзної частини вулиці», – додає активіст.

Кожен із елементів садиби Лапинських – перила, підпірна стінка й цегляна огорожа – мають власний памʼяткоохоронний статус. За словами Перова, це одна з останніх збережених у місті цілісних вхідних груп садиби.

   

Цьому мосту більше ста років, він зведений у 1908 році з київської жовтої цегли та має охоронний статус памʼятки архітектури національного значення. З огляду на його статус, проводити демонтажні роботи без погодження з відповідними органами – незаконно.

Мала архітектура форма є частиною садиби Рудольфа Штейнгеля. На початку 20 століття її продали сім’ї Лапинських. Вони спорудили серію нових будівель, зберігаючи стилістику комплексу — неоготичний стиль.

Охоронний статус памʼятки архітектури національного значення мають також флігель, підпірний мур, майданчик, сходи з парапетом, огорожа та житловий будинок за адресою вулиця Олеся Гончара, 60.

обкладинка й фото: Дмитро Перов