Мурал за ескізом Євгенії Фулен, який почали створювати на історичному будинку на вулиці Січових Стрільців, 31, постановили зафарбувати коштом художниці. Відповідне рішення ухвалила консультативна комісія Департаменту охорони культурної спадщини, повідомляє депутатка Київради Ксенія Семенова.

UPD. Художниця висловила готовність відновити стіну памʼятки, уточнила депутатка Київради Євгенія Кулеба. Депутатка також зареєструвала проєкт рішення, яким пропонує на три місяці заборонити відповідним органам погоджувати ескізи та локації муралів та доручити КМДА за цей час розробити прозору процедуру погодження муралів у місті.

Мурал на будівлі 1903 року, що має охоронний статус, почали малювати у вересні. Місцеві жителі виступили проти й викликали поліцію. Роботи зупинили й склали акт про адміністративне правопорушення. Як виявилося пізніше, мурал створювали за ескізом фотографки Євгенії Фулен, не погодивши роботи ні з мешканцями будинку, ні з департаментом благоустрою КМДА чи департаментом охорони культурної спадщини, повідомляла депутатка Київради Євгенія Кулеба.

ФОТО: Євгенія Кулеба

РДА Шевченківського району також не надала лист підтримки муралу, відзначила Кулеба. Авторка муралу в коментарі «Суспільному» заявляла зворотне. Раніше Фулен уже створила низку муралів у Києві, зокрема в кооперації з районною та міською адміністраціями.

На стіну будинку на вулиці Січових Стрільців встигли нанести частину зображення – пару, що обіймається, пелікана з пташеням і панораму Парижа. Пізніше фотографка представила оновлений варіант ескізу, який, за її словами, погодили з мешканцями. На ньому замість пеліканів зображені рельєфи собору Паризької Богоматері. Стінопис символізує вдячність Франції за військову підтримку України, сказала авторка муралу «Суспільному». «Саме цей варіант буде намальовано, і саме цей варіант поїде на всі міжнародні виставки», –заявила Фулен.

   

Мурал Євгенії Фулен на вулиці Січових Стрільців увійшов до десятки «найгірших» муралів Києва за версією читачів The Village Україна. Також у списку опинилися інші роботи художниці: робота «Народжені з попелу» на Позняках про жінок, які пережили насилля, мурали на честь загиблого військового Олександра Хміля на Подолі та будівлі кінотеатру «Екран» поблизу станції метро «Житомирська».

   

Петиція про заборону нових муралів у Києві до появи прозорого механізму їх погодження зібрала 6000 необхідних голосів, тепер її має розглянути Київрада. На думку її авторів, до затвердження ескізів нових муралів мають бути залучені громада й експерти. А поки такої процедури немає, слід призупинити створення нових робіт у місті.

   

Також у Києві триває боротьба за збереження в оригінальному вигляді будівель Київського політехнічного інституту, де з ініціативи Солом'янської РДА збираються намалювати «патріотичний» мурал. Проти муралу виступили студенти та ескпертна спільнота. Мистецтвознавці, архітектори та артменеджери опублікували відкритий лист, в якому пояснюють, чому на фасаді бруталістського університетського корпусу не повинно бути жодних муралів. Попри це, університет хоче затвердити дизайн стінописів, його передали вченим радам факультетів.