На позачерговому засіданні 26 жовтня Київрада виділить додаткові 1,2 мільярда гривень з міського бюджету на потреби військових, повідомив міський голова Віталій Кличко.

UPD. Віталій Кличко оновив допис, тепер у ньому йдеться про виділення 1,5 мільярда гривень на військові потреби.

Спочатку міський голова повідомив, що з цих коштів 980 мільйонів гривень спрямують Збройним силам України, 100 мільйонів гривень – Нацгвардії і ще 100 мільйонів – на виплату матеріальної допомоги бійцям київських добровольчих територіальних формувань, які виконують бойові розпорядження.

У відредагованому дописі йдеться про те, що 300 мільйонів бюджетна комісія додала на фінансування програми «Захисник Києва». Також стало відомо, що мільярд гривень з бюджету громади Києва спрямували на потреби угрупування Морської піхоти ЗСУ зі штабом у Миколаєві.

Загалом у 2023 році Київ має спрямувати військовим понад 6,2 мільярда гривень. «Із них 1,2 мільярда виділили додатково на позачерговому засіданні 3 жовтня. І сьогодні до цієї суми додамо ще майже 1,2 мільярда», – відзначив Кличко.

«Сьогодні знову перекидаємо гроші з міського бюджету до державного на ЗСУ. Навіщо потрібне це перекидання, а відразу не врахувати це в держбюджеті, я [справді не знаю]. І навіть після сьогоднішнього рішення гроші, які ми отримали із ЗСУ [у вигляді податків із зарплат військових – ред.], усе ще більші, ніж те, що ми передали», – коментує депутатка Київради Ксенія Семенова. 

  

У держбюджет на 2023 рік заклали один трильйон доларів, або 43% від усіх коштів, на армію й безпеку.

Бюджет Києва на рік передбачає доходи в сумі понад 66,3 мільярда гривень і 65,6 мільярда видатків.

Згідно із законом, місцеві бюджети не можуть перераховувати кошти безпосередньо на ЗСУ, але можуть фінансувати потреби військових підрозділів у територіальній громаді. Як узагалі розподіляють кошти з місцевих і державного бюджетів у воєнний час і чи можуть містяни на це вплинути, редакція The Village Україна запитувала у двох депутатів – місцевого й національного рівня.