До десятки фіналістів Global Teacher Prize вперше ввійшов українець Артур Пройдаков, повідомили організатори премії.

У 2021-му Пройдаков став переможцем національної премії Global Teacher Prize Ukraine. Освітянин викладає українську мову та літературу. Згідно з інформацією, оприлюдненою організаторами, після окупації Луганщини Пройдаков залишив рідне місто Кадіївка, де викладав у педагогічному коледжі, і працював спочатку на Сумщині, а потім у школі Midgard Києві.

Під час пандемії Пройдаков створив курс української літератури в межах проєкту «Всеукраїнська школа онлайн», а після початку повномасштабного вторгнення запустив онлайн-курс «Розмовляй» із вивчення української, розмовний клуб для вимушених переселенців Івано-Франківської області й безоплатні вебінари для підготовки до національного мультипредментного тестування.

Зображення: скриншот із відео Global Teacher Prize

«Під менторством Артура школярі невеликих міст складають ЗНО на 190+ балів, уже після першого року в університеті знаходять роботу в SMM або копірайтингу й мимоволі закохуються в сучасну українську літературу. Під час занять він проводить опитування в телеграм-каналі, навчає учнів SMM-менеджменту і створює приємний мікроклімат для навчання за допомогою ігор», – відзначали організатори національної премії.

«Сім років ми розвивали рух Global Teacher Prize в Україні, і за цей час наші вчителі не раз потрапляли до [глобального] списку 50 найкращих. Але десятка фіналістів – це зірковий рівень, освітній авангард. Це люди, з якими спілкуватимуться світові лідери, без яких не обходиться жодна важлива освітня подія, люди, які мають позитивний вплив на освіту й від яких надихатимуться сотні тисяч педагогів по всій планеті», – прокоментували в громадській спілці «Освіторія», яка є організатором премії Global Teacher Prize в Україні.

У десятці найкращих вчителів світу також освітяни з Канади, США, Індії, Франції, Гани, Пакистану, Чилі, ПАР і Британії. Переможця премії, який отримає нагороду в розмірі мільйона доларів, оголосять у листопаді.

До лонглиста 50 найкращих учителів світу також увійшла українка Людмила Таболіна – викладачка української мови та літератури з Харкова.

   

Global Teacher Prize – це світова щорічна премія для вчителів, які зробили видатний внесок у професію. Премію заснував британський фонд Varkey GEMS Foundation. В Україні премію Global Teacher Prize Ukraine започаткувала ГС «Освіторія» у 2017 році.