Проєкт RE:Ukraine Villages від українського архітектурного бюро Balbek Bureau запустив онлайн-конструктор для відбудови сільських будинків на Чернігівщині.

Конструктор дозволяє створити готову інструкцію з відбудови свого житла разом із PDF-файлом, планами, кресленнями й технічним описом, переліком матеріалів для оздоблення.

Команда почала працювати з Чернігівською областю у середині квітня 2023 року. Після роботи над пілотним дослідженням Київщини, вирішили долучити до проєкту підмогу волонтерів.

Волонтери їздили в експедиції, робили фото, обміри, описи власних вражень про характерні ознаки сіл та їхні архітектурні особливості, аналізували всі елементи будинків, потім брали участь у формуванні фінальної вибірки елементів будинку та робили за ними креслення для подальшого опрацювання для конструктора у Rhino та Grasshopper. 

   

Щоб дослідити архітектуру українських сіл, архітектурна студія Balbek Bureau закликає українців надсилати світлини батьківських хат.

У межах проєкту RE:Ukraine Villages команда їздить в експедиції Україною. Загалом є понад 200 мільйонів варіантів будинків, зокрема 12 планувальних рішень, близько 70 унікальних компонентів, а також набір оздоблень і кольорів, притаманних окремому регіону.

Загалом команда RE:Ukraine Villages відвідала 17 сіл Київської області. Далі планують досліджувати деокуповані частини Слобожанщини, а згодом – усю Україну.