Поліція відкрила кримінальну справу щодо демонтажу 100-річної лісопильні на Подолі, повідомляє активіст Дмитро Перов, посилаючись на звернення депутатки Ксенії Семенової до Київської міської прокуратури.

У відповідь на звернення там повідомили, що Подільське управління поліції відкрило кримінальне провадження за фактом можливого незаконного демонтажу на Турівській, 29.

 

 

Кримінальну справу відкрили за другою частиною статті 298 Кримінального кодексу України (яка включає пошкодження культурної спадщини). Санкція статті передбачає штраф від двох до п’яти тисяч неоподаткованих мінімумів або обмеження чи позбавлення волі до трьох років із можливим позбавленням обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

   

Про руйнування історичної лісопильні на Турівській стало відомо наприкінці вересня. Це лісопильня Сніжка 1902 року й традиційний зразок забудови Подолу кінця 19 – початку 20 століття. Будівля зведена з київської жовтої цегли.

Лісопильня розташована в зоні регулювання забудови історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ» і памʼятки ландшафту й історії «Історичний ландшафт київських гір», а також внесена до додатку рішення Київради щодо збереження історичних будівель, яким може загрожувати знищення чи пошкодження.

Забудовник не має погоджень і дозволів від профільних відомств, контрольна картка на паркан протермінована, а проєкт забудови відсутній, повідомляв активіст Дмитро Перов. Будівельні роботи вдалося зупинити разом із департаментом територіального контролю Києва.