Петиція з вимогою не створювати нові мурали в Києві, доки місцева влада не запропонує прозорий механізм залучення громади й експертів до затвердження ескізів, набрала необхідні шість тисяч підписів.

Тепер її має розглянути міська влада. Петицію зареєстрували у вересні. На думку її авторів, до затвердження ескізів нових муралів мають бути залучені громада й експерти. А поки такої процедури немає, слід призупинити створення нових робіт у місті.

Автори петиції відзначають, що мурали є «невіддільною частиною Києва» й «збагачують культурний ландшафт міста», водночас саме через їхнє виконання й місце розміщення виникає велика кількість конфліктів. «Це повʼязано з різним сприйняттям їх мистецької цінності й, головне, непрозорою процедурою прийняття рішень щодо їх створення», – коментують ініціатори звернення.

Наразі рішення щодо появи на міських стінах того чи іншого муралу зазвичай ухвалюють представники районних держадміністрацій або КМДА без консультацій із громадою й експертним середовищем. Крім того, є випадки, коли мурали створюють без згоди співвласників або мешканців будинків або на стінах будівель з охоронним статусом без попереднього погодження з департаментом охорони культурної спадщини.

   

На The Village Україна триває «Тиждень муралів». У понеділок ми запустили голосування за «найкращі» й «найгірші» мурали Києва серед читачів. У вівторок говорили з експертами про те, що відрізняє якісний стритарт. А у четвер розбираємося, за якою процедурою слід погоджувати нові мурали в місті.