298 українців потребують евакуації з сектору Гази, серед них – двоє поранених, один «важкий», заявив в ефірі телемарафону посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук, передає «Укрінформ».

Наразі українці перебувають у школі поблизу пункту пропуску «Рафах», що на кордоні з Єгиптом. Консули й військові «на низькому старті» й готові вивезти людей щойно відкриють пункт пропуску, каже Корнійчук.

Для відкриття кордону потрібне «сприяння єгипетської сторони» та згода терористичного угруповання ХАМАС, каже посол України в Ізраїлі. Держсекретар США Ентоні Блінкен уже провів зустріч із президентом Єгипту й повідомив, що «Рафах» відкриють.

Кількість українців, які мають евакуюватися, постійно зростає, додає Корнійчук. Українська громада в Газі є однією з найбільших, на обліку там перебуває близько 500 людей. Загалом у Газі проживає щонайменше 1,1 мільйона людей.

   

Уранці 7 жовтня палестинське терористичне угруповання ХАМАС напало на Ізраїль і випустило по країні понад пʼять тисяч ракет. Згодом премʼєр-міністр країни Беньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль перебуває у стані війни. Близько 1300 ізраїльтян загинули.

Перший евакуаційний рейс із громадянами України вилетів із Тель-Авіва 14 жовтня з аеропорту Бен Гуріон. Евакуювали 207 громадян України, з них 63 дитини. Пізніше українські дипломати розшукали ще одного українця, який зник на півдні Ізраїля.

Другий евакуаційний борт із 155 громадянами України вилетів із Тель-Авіва 16 жовтня. На літаку евакуювали 107 жінок і 23 дитини.