За час повномасштабної війни кількість жінок у війську зросла на 12 тисяч, пише Міноборони.

Зараз проходять службу майже 43 тисячі військовослужбовиць. Як порівняти з 2021 роком, ця кількість збільшилася на 40%.

Раніше жінки могли проходити службу на посадах переважно медичних спеціальностей, звʼязківців, бухгалтерів, діловодів і кухарів, а нині жінка в армії може бути водійкою, гранатометницею, заступницею командира розвідгрупи, командиркою БМП, ремонтницею, кулеметницею, снайперкою тощо.

Крім того, існувало обмеження – укладати контракт могли жінки віком від 18 до 40 років, тимчасом як у чоловіків такого обмеження не було. Тепер від 18 до 60 років контрактниками можуть стати представники обох статей.

Також тепер тривалість декретної відпустки визначена в медичному висновку й зараховується до строку вислуги у військовому званні.

   

Майже чверть українців вважає, що українські жінки зазнають (6%) чи «скоріше зазнають» (18%) дискримінації під час служби в лавах ЗСУ, свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведене спільно з Українським ветеранським фондом Мінветеранів і Незалежною антикорупційною комісією (НАКО).

Ще 22% погодилися з твердженням, що нинішні умови служби радше не враховують потреб жінок-військовослужбовиць, а 6% – із тим, що однозначно не враховують.