Кінострічка «Фотофобія» отримала нагороду за найкращий повнометражний документальний фільм на Варшавському кінофестивалі, пишуть у Держкіно.

«Фотофобія» розповідає про українські родини, які змушені були ховатися в тунелях харківського метро через російські бомбардування. Фільм зняли в словацько-чесько-українській копродукції.

У межах 39-го Варшавського міжнародного кінофестивалю, який у 2023 році проходив з 5 по 15 жовтня, показали девʼять українських фільмів. Три з них створені за державної підтримки:

  • «Дім за склом» режисера Тараса Дроня (міжнародний конкурс);
  • «БожеВільні» режисера Дениса Тарасова (конкурс перших / других фільмів);
  • «Залізні метелики» режисера Романа Любого (конкурс документальних фільмів).

Український фільм «Божевільні» отримав спецвідзнаку на Варшавському кінофестивалі. «Фільм розповідає про панівну верхівку Росії, яка хотіла знищити будь-який слід українськості й тих, хто йде наперекір системі», – пишуть у Держкіно. Це дебютна повнометражна стрічка режисера Дениса Тарасова.

   

Варшавський кінофестиваль заснований у 1985 році. З 2009 року рішенням Міжнародної федерації асоціацій кінопродюсерів (FIAPF) Варшавський кінофестиваль внесли до групи найважливіших світових кінофестивалів.