Головний архітектор Львова й управління архітектури та урбаністики, яке він очолює, тепер видаватимуть містобудівні умови й обмеження в місті, повідомляють у департаменті містобудування Львова. Відповідне рішення затвердили на засіданні Львівської міської ради.

До цього містобудівні умови й обмеження у Львові видавав виконавчий комітет. Управління архітектури готувало проєкти рішень і подавало їх на розгляд.

У вересні Львівський окружний адміністративний суд позбавив виконком цих повноважень. Рішення пояснювали тим, що дозволи має видавати управління архітектури й головний архітектор Львова. Це рішення суду міська рада оскаржує в суді касаційної інстанції. Водночас уже місяць виконавчий комітет не видає містобудівних умов.

За словами мера міста Андрія Садового, це «певне проміжне рішення», а не кінцеве й до цього питання ще «будуть повертатися не один раз». За словами Садового, «будь-які містобуди тепер будуть мати не просто публічність»: збираються «виїжджати на об’єкти, запрошувати мешканців і спілкуватися відкрито».

Водночас головний архітектор Львова Антон Коломєйцев заявив у коментарі виданню «Твоє місто»: якщо головний архітектор буде підписувати МУО, то це буде слабша позиція через юридичні аспекти. За його словами, виконавчий комітет залишається єдиним органом, рішення якого обов’язкові в певній територіальній громаді.

   

Містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки (МУО) – документ, що містить комплекс планувальних й архітектурних вимог до проєктування і будівництва. Там враховують щільність і поверховість забудови земельної ділянки, відступи будинків і споруд від червоних ліній, благоустрій та озеленення ділянки й інші вимоги до будівництва.