Попередження про шкоду куріння на пачках цигарок буде займати 65% площі з 2024 року відповідно до нових норм маркування, які набудуть законної сили 11 січня 2024 року, повідомляють в уряді.

Раніше медичне попередження про шкоду куріння займало 50% площі пачки з цигарками. Напередодні в Мін’юсті затвердили 14 наборів (варіанти тексту й ілюстрацій медичних попереджень), які розробили в МОЗ.

Для оновлення маркування там проаналізували досвід «прогресивних країн» –  серед графічних наборів медичних попереджень обрали ті, які «показали найкращу ефективність». Це маркування Канади, Австралії й Таїланду, а також неурядових організацій Vital strategy й «Діти, вільні від тютюну». Подивитися, який вигляд тепер матимуть пачки з цигарками, можна за посиланням.


Маркування змінюють у межах євроінтеграційної політики України у сфері охорони здоров’я. У межах боротьби з курінням уже заборонили ароматизовані сигарети й тютюн для самокруток, а також рекламу й стимулювання продажу електронних сигарет і пристроїв для споживання тютюнових виробів.

Із 2012 більшість форм реклами тютюнових виробів заборонені в Україні, але норма щодо демонстрації виробів у точках продажу залишалася неврегульованою, додають в уряді.

   

Також із 2026 року в Україні хочуть запровадити електронну систему контролю тютюну. Зараз кожна пʼята пачка цигарок в Україні продається незаконно. Крім того, в Україні впроваджують семирічний план збільшення податку на тютюнові вироби до 2024 року.