Державне акціонерне товариство «Будівельна компанія «Укрбуд» відновить роботу під новою назвою, повідомив голова наглядової ради компанії Віктор Лещинський, пише «Інтерфакс-Україна».

«Укрбуд» планує затвердити п’ятирічну стратегію розвитку до 1 січня 2024 року. Нову назву компанії поки що узгоджують із Фондом держмайна, тому її озвучать згодом.

За словами Лещинського, «Укрбуд» зареєструє торговельну марку за напрямами, якими займається, щоб унеможливити її використання в приватному секторі. У середині літа 2023 року компанія отримала нове правління й менеджмент, готова «пройти будь-який потужний аудит» і збирається «прибрати всі корупційні ризики», додає Лещинський.

Зараз «Укрбуд» відновлює напрям будівництва. Компанія вже має шість виграних тендерів на обʼєкти соціальної й інженерної інфраструктури, каже голова правління Андрій Ільїн.

Крім безпосередньо будівництва, будуть займатися навчанням робітничих спеціальностей і роботою проєктних інституцій. Кваліфікаційні центри на базі освітніх комбінатів хочуть сформувати в Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Сумах і Кривому Розі.

   

У 2015–2016 роках під керівництвом Максима Микитася девелоперським бізнесом «Укрбуду» насправді займалася приватна компанія «Укрбуд девелопмент», використовуючи державний бренд, ідеться в розслідуванні «Економічної правди».

У 2019 році компанія почала відтерміновувати терміни будівництва на рік і більше. У недобудованих будинках придбали житло приблизно 13 тисяч людей. Інвестори «Укрбуду» зареєстрували петицію на сайті президента, а згодом почали влаштовувати мітинги.

Об’єкти «Укрбуду» передали для добудови компанії «Київміськбуд», яка добудувала й ввела в експлуатацію кілька ЖК. Після початку повномасштабної війни голова «Київміськбуду» виїхав за кордон за довідкою про інвалідність і підкорив Еверест, ідеться в розслідуванні Bihus. Info. Його відсторонили від обовʼязків на час проведення аудиту в компанії.

У січні 2023 року Фонд державного майна отримав в управління «Укрбуд» як актив, який не підлягає приватизації.