Лише третина українських абонентів (37%) підключенні до інтернет-мереж, незалежних від знеструмлень, заявив директор департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрій Мацик в інтерв’ю виданню Liga.net.

Це cередній показник по всій Україні. Наприклад, у Київській, Рівненській, Тернопільській областях він становить близько 60%, у Києві – 9%, що Мацик називає «критичною ситуацією».

Такий низький показник пов’язаний із тим, що в Україні працюють старі технології, які не підтримують PON. За словами представника Мінцифри, у разі віялових вимкнень електроенергії фіксована мережа (Wi-Fi) працюватиме в половини абонентів, і найбільш стійкою мережа буде в тих, хто отримує послугу за технологією PON.

Він додав, що зараз Мінцифри спонукає операторів у Києві активніше розвивати мережі. Загалом приріст абонентів PON по Україні за 2022 рік становить 28%.

Щоб забезпечити безперебійний інтернет, у Мінцифри радять уточнити в провайдера, чи перейшов він енергоощадні інтернет-мережі (xPON). Якщо ні, то можна подати заявку на підключення до іншого найближчого провайдера, який це зробив. Крім того, варто придбати павербанк для живлення Wi-Fi-роутера. 

Мацик також пояснив, що, за статистикою, 80% трафіку йде через фіксовану інтернет-мережу (Wi-Fi), а 20% – через мобільну. Коли під час знеструмлень люди масово перемикаються на мобільний інтернет, він може фізично не пропустити вп’ятеро більший потік даних. Мережа «падає» не тому, що погано побудована, а тому, що використовує обмежений частотний ресурс, кажуть у Мінцифри.

   

Раніше в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКЕК), заявляли, що мобільні оператори досі не готові до триденних блекаутів за результатами перевірок.

У листопаді 2022 року рішення Ради оборони за указом президента зобов’язало всіх постачальників електронних комунікацій і мереж забезпечити автономність і безперервність надання послуг абонентам протягом трьох днів.