Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду про застосування санкцій до громадянина РФ Едуарда Худайнатова, якого міністерство пов'язало з АЗС Shell в Україні. 

«Відповідачем здійснюється суттєве сприяння в організації матеріально-технічного забезпечення збройної агресії в Україні шляхом постачання підконтрольними йому підприємствами товарно-матеріальних цінностей у вигляді пального на потреби державного оборонного комплексу Російської Федерації та сплати податків і зборів до державного бюджету країни-агресорки у значних розмірах», – йдеться в повідомленні Мін'юсту.

Худайнатов є власником «Незалежної нафтогазової компанії» та колишнім першим віцепрезидентом ПАТ «НК «Роснафта».

   

Оновлення: У пресслужбі Shell заперечили зв'язок із підсанкційним російським олігархом, уточнивши, що мережею Shell в Україні керує британська компанія Shell PLC: «Shell PLC є власником Shell Україна. Частка власності становить 97,4%».

«У червні 2023 року [Палата з питань підприємництва Апеляційного суду міста Амстердам] постановила, що [компанія] Cicerone, яка керує бізнесом Shell в Україні, може випустити акції, щоб збільшити активи Shell до показника 97,4%, зменшивши частку Todwick до 2,6%. Нині Shell володіє 97,4% акцій у компанії Cicerone», – прокоментували The Village Україна в українському представництві Shell. 

Shell керує 131 станціями у 20 регіонах України.