Озеро Вирлиця, яке є одним із найбільших у Києві, і його береги через суд повернули громаді міста, повідомляє депутатка Київради Євгенія Кулеба.

Рішення проти компанії «Мрія-Інвест», яка хотіла забудувати частину озера, виніс Північний апеляційний господарський суд. Він постановив, що забудовник незаконно отримав ділянку площею 20 гектарів.

 

 

ТОВ «Мрія-Інвест» планувала збудувати в прибережній зоні озера, яка має перебувати під захистом, торгово-розважальний центр. Для цього засипали декілька гектарів озера.

Договір оренди землі компанія уклала з Київрадою в листопаді 2005 року, а державну реєстрацію права оренди здійснив приватний нотаріус Юлія Пірог у травні 2020 року. Суд визнав недійсними ці договори й зобовʼязав забудовника привести земельну ділянку біля озера до належного стану.

 

Вирлиця – одне з найбільших озер Києва. Воно тягнеться із заходу на схід від станції метро «Харківська» до «Вирлиці» та ще майже на два кілометри на південь. На початку 20 століття воно мало значно меншу площу, але його штучно збільшили й поглибили під час гідронамиву околишніх районів.

The Village Україна влаштували прогулянку берегом озера разом з активістами й подивилися, що собою являє озеро, яке хочуть засипати й замурувати в бетон і яке депутати Київради не хочуть визнавати заказником.

обкладинка й фото: Максим Когутяк для The Village Україна