Демонтаж памʼятки на вулиця Рейтарська, 37, учергове поновили, попри відкрите кримінальне провадження.

Містяни викликали поліцію, після чого роботи призупинили, проте близько десяти протестувальників залишилися чергувати біля будівлі.

Фото: The Village Україна

Від роботи техніки почали тріщати сусідні будинку, пише памʼяткоохоронний хаб «Цегла». Забудовник зніс фасад третього поверху будинку.

Фото: «Цегла»

«Слідчий сказав, що повноважень зупиняти роботу немає, і направив на вулицю Прорізну до дізнавача, щоб надати там документи, проте забудовники не мають права починати роботи без погодження ЮНЕСКО», – повідомив аквтивіст Дмитро Перов у коментарі The Village Україна.

Фото: The Village Україна

Одне кримінльне провадження проти забудовника щодо руйнування культурної спадщини вже відкрили. Крім того, до Нацполіції подали заяву на відкриття другого кримінального провадження щодо підроблення дозвільних документів на будівельні роботи.

UPD: Експертна рада ухвалила рішення, що весь комплекс має правоохоронний статус, пише депутатка Ксенія Семенова.

   

21 вересня консультативна рада департаменту охорони культурної спадщини КМДА підтримала забудову на вулиці Рейтарській, 37. 

У вересні забудовник, компанія «Нест», привласнила земельну ділянку, на якій розташована історична будівля. До того ж ця ділянка є пам’яткою археології національного значення «Культурний шар «Міста Ярослава» 11–13 століть», кажуть активісти.

У травні 2023-го компанія «Нест» почала зносити історичний флігель, розташований у дворі за адресою вулиця Рейтарська, 37-А. У департаменті культурної спадщини КМДА запевнили, що проєкт знесення не погоджували. Після розголосу ЗМІ і втручання поліції, яка відкрила проти забудовника кримінальне провадження, демонтаж історичної будівлі вдалося на певний час зупинити. Після цього незаконні роботи, попри відкрите кримінальне провадження, поновлювали двічі. Востаннє їх зупинили на початку вересня 2023-го.

«Нест» збирається звести замість будівлі бізнес-центр. Для цього хочуть знести фасадну будівлю пам’ятки й дворовий флігель, залишивши тільки одну стіну, кажуть активісти. Девелопер натомість запевняє, що будівлі хочуть «повернути їй первозданний вигляд» і водночас «зміцнити її сучасними конструктивними рішеннями».

Дозволи на будівництво дали Мінкульт і департамент охорони культурної спадщини КМДА, заявляє забудовник. Роботи планують завершити в другій половині 2025 року.