Ментальне здоровʼя викликає в людей стурбованість, як-от бідність і кліматичні зміни, пишуть у дослідженні Саміт перших леді й джентльменів 11 країн світу. 

Найбільшим викликом на наступні 20 років вважають ментальне здоровʼя (7,73), інфляцію та зростання цін (8,20) і зміни клімату (7,99).

Для молодого покоління ментальне здоровʼя є більшим викликом, ніж для
інших вікових груп. Найбільше за це переймаються люди від 13 до 34 років.

Стигма й низький рівень обізнаності щодо ментального здоров’я впливає на рівень звернень до спеціалістів і, відповідно, кількість діагностованих випадків. В Україні таких випадків один із 50.

В Україні 39% респонтентів, крім спеціалізованої допомоги, обирають самодопомогу у вигляді часу, проведеного з іншими людьми, а 17% – час, проведений у соцмережах.

У світі 24% респондентів зазначили, що відчували б дискомфорт щодо розмови про ментальне здоров’я зі спеціалістами.

Російсько-українська війна впливає не лише на тих, хто перебуває безпосередньо в зонах конфлікту. Вплив агресії відчуває кожен другий по всьому світу.

Підлітки 13–15 років найбільш вразливі до впливу війнни в Україні й світових конфліктів.

Дослідження проводили онлайн місцевими мовами в період 1–24 серпня 2023 року. Країни-учасниці дослідження охоплюють різні континенти, перебувають у стані війни або мають її досвід у минулому. Опитані респонденти віком від 13 років.

   

Саміт перших леді й джентльменів – це діалогова платформа, яку заснувала перша леді України Олена Зеленська. На заході щороку збираються подружжя глав держав, політики, науковці й представники громадських організацій, щоби знайти вирішення для гуманітарних проблем. Перший саміт відбувся в Києві в серпні 2021 року.