The Village Україна стало одним із 25 українських медіа, які приєдналися до ініціативи Journalism Trust Initiative від міжнародної організації «Репортери без кордонів». У межах програми українські медіа опублікували свої звіти прозорості й отримали рейтинг за протоколом NewsGuard

«Основна мета − допомогти прискорити приведення медіа на ризикованих ринках, починаючи з України, відповідно до критеріїв досконалості JTI, міжнародного стандарту для видавців новин, і швидко отримати рейтинг NewsGuard. Це дає змогу глобальним рекламодавцям, фондам і технологічним компаніям підтримувати журналістику в Україні, яка перебуває під загрозою, від новинних видань з високими показниками довіри на основі девʼяти критеріїв NewsGuard щодо довіри та прозорості», – пояснюють в ініціативі.

Ознайомитися зі звітністю The Village Україна можна за посиланням

 

«Ці початкові рейтинги доводять стійкість українських медіа, − коментує Чайн Лаббе, віцепрезидент із питань партнерства й керівний редактор з питань Європи NewsGuard, яка опікувалася надзвичайним протоколом для NewsGuard. – Багато українських медіа: від місцевих новинних сайтів до національних – продемонстрували високі журналістські стандарти, незважаючи на жахливі обставини, як з погляду скорочення доходів, так й операційних труднощів. Це доводить, що можна підтримувати найвищі стандарти навіть у найважчі часи і що стандарти мають значення».

«Процес оцінювання став чудовою нагодою підтвердити нашу відданість якісній журналістиці як у редакційному плані, так й у внутрішній і зовнішній підзвітності», – коментує головний редактор The Village Україна Ярослав Друзюк.

Серед інших українських медіа, які приєдналися до ініціативи, – «Суспільне», «Українська правда», Hromadske, «Твоє місто» й «Детектор медіа».

   

NewsGuard – це протокол, який надає прозорі інструменти для протидії дезінформації для читачів, брендів і демократій. Його заснував медіапідприємць і журналіст Стівен Брілл і колишній видавець Wall Street Journal Гордон Кровіц. З початку роботи у 2018 році його глобальний штат кваліфікованих журналістів та інформаційних фахівців зібрав, оновив і розмістив понад 6,9 мільйона даних на більш ніж 35 тисячах джерел новин та інформації, а також каталогізував і відстежив усі найпопулярніші неправдиві наративи, що поширюються в інтернеті.

Ініціатива журналістської довіри (Journalism Trust Initiative − JTI) − це міжнародний стандарт для видавців новин, який започаткували з ініціативи «Репортерів без кордонів» і розробили 130 міжнародних експертів як стандарт ISO. Він включає загальновизнані й узгоджені критерії досконалості для ідентичності та прозорості медіа, а також для професійних стандартів і механізмів підзвітності, які регулюють виробництво новин. Офіційний довідковий документ норм опублікував Європейський комітет зі стандартизації в грудні 2019 року.