У 2024 році почнуть пенсійну реформу, повідомляє прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Мета реформи, щоб кожен пенсіонер мав пенсію не нижче за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. Разом із накопичувальною складовою пенсія має становити не менше 50%, каже прем’єр-міністр.

У нарахуванні пенсій хочуть запровадити систему балів. Ця система має вирівняти диспропорцію між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто вийшов на пенсію нещодавно. Це роблять для того, щоб в українців, які давно на пенсії, підтягнулися виплати до сучасного рівня.

Як це працюватиме

Щомісяця працевлаштовані українці сплачуватимуть внесок до пенсійного фонду. Цей внесок перераховуватимуть у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини й середньою зарплатою по Україні на той момент. Середня зарплата становитиме 10 балів. Вище середньої – 12 і більше балів, а менше середньої – 8 балів. Щороку ці бали перераховуватимуть знову в пенсію, враховуючи актуальну середню заробітну плату.

Індексацію пенсій планують провести з 1 березня, уже вдруге під час повномасштабної війни. Це дозволить у 2024 році підвищити середню пенсію до 6 тисяч гривень, заявляв Шмигаль. Станом на липень 2023 року середня пенсія в Україні становить 5311 гривень.

   

Згідно з пенсійною реформою, накопичувальні пенсійні внески робитимуть держава й роботодавці, пенсійний фонд можна буде обрати, пояснювала заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак. Солідарна пенсія залишатиметься, накопичення стануть доплатою до неї. Для того, щоб запустити реформу, мають ухвалити відповідний закон, який зараз на розгляді у Верховній Раді. Попередній законопроєкт не підтримали.

   

Редакція The Village Україна ділилася порадами фінансистів про те, що можна вдіяти, щоби не залишитися без засобів до існування в старості, якщо не доводиться покладатися на пенсію.