Джонатан Франзен, Джон Грішем, Джордж Мартін й інші американські письменники подали до суду на компанію OpenAI, пише The Verge.

На їхню думку, компанія «навчала» ChatGPT на їхніх книгах без дозволу.

«Великі мовні моделі відповідача ставлять під загрозу здатність письменників-фантастів заробляти на життя, оскільки вони дозволяють будь-кому генерувати  автоматично й безкоштовно (або дуже дешево) текст, за створення якого вони б інакше платили письменникам», – ідеться в позові.

Автори вважають, що OpenAI має заплатити за використання їхніх творів. Вони стверджують, що успіх і прибутковість OpenAI зумовлені масовим порушенням авторських прав без компенсації за це.

   

Твори, створені ШІ, не можуть бути захищені авторським правом відповідно до законодавства США. 

У січні 2023 року троє художників подали судовий позов проти Stability AI і Midjourney, авторів артгенераторів штучного інтелекту Stable Diffusion і Midjourney, а також платформи DeviantArt, яка створила артгенератор штучного інтелекту DreamUp.

Генеративні художні моделі штучного інтелекту навчаються на мільярдах зображень, зібраних з інтернету, зазвичай без відома чи згоди творців. Але чи порушують вони авторське право, це дискутивне питання. Наприклад, творці артгенераторів кажуть, що таке навчання програмного забезпечення включено в доктрину добросовісного використання (юридичний принцип, відповідно до якого захищені авторським правом матеріали за певних умов можна використовувати без дозволу правовласника).

Тому в судових справах мають враховувати розташування організацій, що створили артгенератори (США чи ЄС), і мету (прибуткову чи ні). Крім того, художні моделі штучного інтелекту зберігають не зображення, а радше математичне втілення цих зображень, а програмне забезпечення не об’єднує фрагменти у формі колажу, а створює зображення з нуля.

У березні в Амстердамі відкрили художню галерею Dead End AI Gallery, де представлені роботи штучного інтелекту. Для галереї розробили програмне забезпечення, що створює ШІ-художників, які, зі свого боку, «пишуть» картини.