Мінцифри планує запустити пілотну версію 5G-покриття в Україні у 2024 році, повідомив очільник відомства Михайло Федоров в інтерв’ю Forbes.

Зараз тривають перемовини з компанією-постачальником, яка спеціалізується на мережах 5G.

Також Федоров додав, що наразі Мінцифри працює над поліпшенням покриття 4G. Під час повномасштабної війни багато обладнання перемістили для посилення певних регіонів. Протягом останнього року зв’язок погіршувався, однак ситуація, за словами Федорова, уже змінюється.

   

У 2021 році Кабінет Міністрів України переніс проведення тендеру на видачу ліцензій на користування 5G. Згідно з розпорядженням, аукціон або конкурс мали оголосити в лютому 2022 року.

У червні 2021 року шведська компанія Ericsson відкрила в Україні перший демонстраційний центр 5G.  Він є тестовою лабораторією з обладнанням і розробленнями компанії. Там встановлені й повністю інтегровані основні елементи мереж 4G й 5G, розгорнута автономна мережа 5G.

У березні 2021 року Мінцифри заявляло про плани почати тестування 5G на території інноваційного парку UNIT.City. Для цього міністерство й парк підписали меморандум про співпрацю.