Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом знущань у військкоматі Самбора, що на Львівщині, повідомили у відомстві.

Напередодні в соцмережах почало ширитися відео, на якому двоє військових знущаються з чоловіка й погрожують йому зброєю. За попередньою інформацією, подія сталася 19 вересня в приміщенні Самбірського Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

На оприлюднених кадрах, які були приховано зняті іншим чоловіком у цивільному, видно, як військовослужбовець завдає постраждалому ударів руками й ногами, нецензурно висловлюється й погрожує зброєю. 

У приміщенні перебували ще щонайменше двоє чоловіків у військовій формі, які не зупинили побиття.

На час службової перевірки військових, які потрапили на відео, відсторонили, повідомили у Львівському обласному ТЦК та СП.

«На відео видно частину події, тож, що саме відбулося в цій ситуації і що передувало діям військовослужбовців, зʼясовують», – коментують у ТЦК.

Працівники ДБР розпочали розслідування інциденту, а також відкрили кримінальне провадження. За статтею порушникам загрожує позбавлення волі на строк від трьох до десяти років.

UPD 20 вересня. Двох працівників військкомату Самбора, які знущалися з незаконно утримуваного ними чоловіка, затримали, повідомляє ДБР.

Начальнику одного з відділів ТЦК та військовослужбовцю-водію цього відділу повідомили про підозру в незаконному позбавленні волі, катуванні та перевищенні службових повноважень.

Як встановило слідство, вони незаконно утримували та катували в приміщенні військкомату двох чоловіків. Це мешканці Харкова та Кривого Рогу, які намагалися незаконно перетнути кордон і потрапити до Польщі. Їх затримали на пункті пропуску і доправили до військкомату для постановки на облік.

У військкоматі обох чоловіків намагалися примусити пройти військово-лікарську комісію для подальшої мобілізації, на що вони не погоджувалися. Одного з потерпілих утримували в приміщенні військкомату десять днів, іншого – сім.

19 вересня під «наглядом» керівника військовий-водій побив обох чоловіків. Одного з потерпілих бив руками та ногами по тілу і обличчю, погрожуючи зброєю. Інший чоловік отримав удар у голову.

Санкція статті, за якою військовим оголосили підозру, передбачає позбавлення волі строком до десяти років.