Чехія значно підвищить розмір штрафів для водіїв, які порушують правила дорожнього руху, від січня 2024 року, повідомляє Prague Forum.

За даними Євростату, щороку в країні стається 50 смертей у ДТП на мільйон мешканців. 

У Чехії будуть нараховувати бали за кожне з порушень: два, чотири або шість залежно від типу. Якщо водій набирає 12 балів, його права конфіскують і він мусить перескласти екзамени протягом року.

Система балів діє й зараз, однак за перевищення швидкості або керування напідпитку водій отримуватиме сім балів, а з нового року – шість балів.

Максимальний розмір штрафу зросте з 20 тисяч крон до 25 тисяч крон (це понад тисяча євро).

Штраф у розмірі 25 тисяч крон передбачили за проїзд на червоний сигнал світлофора. Зараз за це стягують вп’ятеро меншу суму.

Штраф за відмову пройти тест на алкоголь або відсутність водійського посвідчення зросте з 50 тисяч крон до 75 тисяч крон (три тисячі євро).

 

У 2022 році в Україні хотіли ввести штрафні бали для водіїв за порушення правил дорожнього руху. Згідно із законопроєктом, за порушення правил дорожнього руху можна буде отримати від одного до п’яти штрафних балів. Їх будуть нараховувати паралельно зі штрафами за порушення ПДР.