Історичну садибу Терещенків, що на бульварі Тараса Шевченка, 34, повернули у власність міста, повідомляє депутатка Київради Ксенія Семенова.

Велика Палата Верховного Суду скасувала рішення судів першої й апеляційної інстанцій і постановила повернути будинок територіальній громаді Києва. Київраду також зобов’язали усунути порушення щодо будівлі, які виявили під час розгляду справи, відзначила Семенова.

«Це остаточне рішення Великої Палати, яке позитивно вплине на правозастосування загалом, тому що його потрібно буде враховувати під час розгляду подібних справ», – пише депутатка.

Судовий процес довкола будівлі тривав із 2021 року.

 Фото: Олена Терещенко

   

Садиба Терещенків – білий особняк на бульварі Тараса Шевченка, ліворуч від готелю Hilton, стоїть закинутий уже понад 15 років. Він був побудований у 1874–1875 роках і є пам’яткою архітектури місцевого значення. У різний час у період 1879–1903 років в маєтку жила родина Терещенків – нащадків роду промисловців і меценатів. 

Будівлю взяли на облік рішенням Київради в 1986 році, а в 1998-му – і флігель як щойно виявлений об’єкт культурної спадщини, пише «Суспільне Культура».

У 2004 році КМДА вирішила провести інвестиційний конкурс і продати будівлю, щоб новий власник її реставрував. Перемогла в конкурсі компанія «Укрнафта» Ігоря Коломойського. Утім, після перемоги вона передала права на володіння будівлею іншому учаснику інвестконкурсу – «Центрелеватормлинбуду», який також пов’язують із Коломойським (одним із засновників компанії є бізнесмен Тимур Міндич, близький до олігарха). За 15 років пам’ятку архітектури так і не відреставрували, хоча це передбачала інвестиційна угода. Будівля перебуває в занедбаному стані.

У 2020 році департамент охорони культурної спадщини КМДА погодив для садиби Терещенків проєкт «реставрації з пристосуванням під офісні приміщення». Захисники садиби Терещенків цей проєкт не схвалюють, адже він передбачає втручання в будівлю, яка є пам’яткою архітектури.

У червні 2021 року прокуратура звернулася до суду з вимогою повернути будівлю в комунальну власність, відтоді тривав розгляд справи.

   

Детально про будівлю й судовий процес довкола неї ми розповідали за цим посиланням.