Музей пива та хмелярства планують відкрити в Рівному, пише «Суспільне. Рівне». Ініціатор проєкту – директор Рівненського пивзаводу Маріян Года, який самостійно за три роки зібрав понад 500 експонатів.

Поки музей не відкрили, колекцію пляшок Маріян Года тримає у власному кабінеті. Серед них є пляшки, які належали пивзаводу, зокрема пляшка пива, якій понад 100 років.

Крім пляшок у колекції понад 300 кухлів, бочки, лабораторне обладнання й архівні документи. Деякі експонати ініціатор створення музею викупив у інших колекціонерів. «Кухлі переважно купував у Німеччині, від 15 до 40–50 євро й вище», – каже Маріян Года.

Музей хочуть облаштувати в будинку на вулиці Петра Могили, де жив перший директор пивзаводу Герш Пісюк. «Хотілось би зробити його [музей] сучасним, інтерактивним, з використанням 3D-технологій», – каже ініціатор проєкту.

До наповнення колекції закликають долучатися всіх охочих. Експонати готові викупити й навіть встановити іменну табличку. Попередньо, музей хочуть відкрити в 2024 році, однак точної дати немає.

   

Рівненський пивзавод заснували орієнтовно у 40-х роках 19 століття. Вже у 20-му столітті пивоварня стала найбільшим виробництвом пива на Волині.

обкладинка й фото: «Суспільне. Рівне»