Садибу Терещенків на Житомирщині, яка є памʼяткою архітектури місцевого значення, повернули в державну власність після більш як двох років у суді, повідомляє Офіс генпрокурора.

Прокурори довели в суді порушення майнових прав держави на памʼятку, якою з 2007 року володіло приватне товариство ПАТ «Центрелеватормлинбуд». Господарський суд Житомирської області постановив, що будівля незаконно перейшла в приватну власність.

В Офісі генпрокурора кажуть, що підставою звернення до суду також стала необхідність збереження памʼятки, яка майже 15 років перебувала в занедбаному, а місцями й в аварійному стані. Там додають, що будівля потребує реставрації й охорони.

   

Садиба Терещенків збудували в 1874–1875 роках за проєктом архітектора Краузе в стилі неоготика, є пам’яткою архітектури місцевого значення. В особняку в різний час у період 1879–1903 років проживав відомий меценат Іван Терещенко.

Будівлю взяли на облік рішенням Київради в 1986 році, а в 1998-му – і флігель як щойно виявлений об’єкт культурної спадщини, пише «Суспільне Культура». У 2007 році садибу передали приватному товариству ПАТ «Центрелеватормлинбуд» з умовою провести реставрацію пам’ятки. Попри це, будівля майже 15 років перебувала в занедбаному стані.

У червні 2021 року прокуратура звернулася до суду з вимогою повернути будівлю в комунальну власність.

обкладинка й фото: Офіс генпрокурора