ЮНЕСКО внесло 20 культурних обʼєктів України в список цінностей під посиленим захистом, повідомляють у Мінкульті. Там підготували відповідний запит до секретаріату Гаазької конвенції, на комітеті ЮНЕСКО підтримали ініціативу.

Під посиленим захистом тепер перебувають більшість об’єктів, які вже входять до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО або перебувають у попередньому списку. Не враховували лише об’єкти на тимчасово окупованих територіях, а також історичний центр Одеси й Чернігова.

До списку ЮНЕСКО під посиленим захистом увійшли Софія Київська, Києво-Печерська лавра, історичний центр Львова, дерев’яні церкви карпатського регіону, геодезична дуга Струве, парк «Софіївка» в Умані, обсерваторії в Києві, Одесі й Миколаєві, могила й музей-заповідник Тараса Шевченка в Каневі, Держпром, культурний ландшафт каньйону в Кам’янці-Подільському, резиденція Буковинських і Далматинських митрополитів у Чернівцях.

   

До списку об’єктів світової спадщини, які перебувають під загрозою, у січні 2023 року внесли центр Одеси. У липні Одеси прибула місія ЮНЕСКО для проведення оцінки шкоди, яку російські удари нанесли культурним і релігійним об’єктам.