Міський голова Києва Віталій Кличко підтримав петицію, де кияни вимагають зобов’язати «Киїпастранс» вмикати влітку кондиціонери в громадському транспорті.

За його словами, наявність систем кондиціонування з 2015 року є однією з обов’язкових технічних вимог до громадського транспорту, який закуповує Київ. До кінця 2023 року планують придбати 8 нових одиниць громадського транспорту, які мають кондиціонер.

Станом на зараз лише менше половини міського громадського транспорту мають кондиціонери (499 одиниць). Це 69 тролейбусів, 107 трамваїв і 323 автобуси. Загалом у Києві нараховують 1141 одиницю громадського транспорту.

В автобусах, які Київ отримав від іноземних партнерів, системи кондиціонування мають 20 одиниць транспорту, а вдвічі більше, 45 одиниць, їх не мають.

Кондиціонер вмикають за умови, якщо температура сягає більше 24°C, а з водіями проводять відповідні інструктажі. Якщо виявлять громадський транспорт, де будуть вимкнені кондиціонери за таких умов, то водіїв і відповідальних посадових осіб «Київпстрансу» притягуватимуть до дисциплінарної відповідальності, додає Кличко.

   

Про те, що більш як половина комунального наземного транспорту Києва не обладнана кондиціонерами, стало відомо на початку червня. Тоді кияни й зареєстрували відповідну петицію. Містяни зазначають, що послугами «Киїпастрансу» щодня користуються більше 1,5 мільойна пасажирів. Вони пишуть, що кондиціонери важливі, що через спеку влітку людям може стати зле, особливо літнім.

   

У міському застосунку Дніпра D-transport можна відстежувати громадський транспорт, де в салоні працюють кондиціонери.

   

Найбільший оператор автобусів у Варшаві зняв із рейсу останній автобус без кондиціонера в серпні 2023-го. Це був автобус 2007 року випуску, який останнім часом курсував лише в години пік.