Майже кожен п’ятий біженець вагається, повертатися в Україну чи залишатися за кордоном, ідеться в дослідженні Rating Lab із опитуванням соціологічної групи «Рейтинг».

Половина українських біженців (49%), які переїхали після початку повномасштабної війни, не хотіли б жити за кордоном. Серед тих, хто переїхав у Європу ще до повномасштабного вторгнення, таких 40%.

Умови проживання

Найкомфортніше, згідно з думкою опитаних, жити в Північній Європі (90%). Але умови проживання високо оцінюють і в Східній та Південній Європі (на 84% і 83% відповідно).

Загалом українці в Європі живуть у цілком комфортних умовах (34%) або радше в комфортних умовах (51%). Найбільш комфортні умови в тих, хто живе в країні вже кілька років (89%), але й ті, хто прибув нещодавно, мають хороші умови (близько 80%).

Стосунки з місцевим населенням

Половина опитаних вважає, що місцеві ставляться до них позитивно (51%); більше третини каже, що ставлення нейтральне (38%). Про холодне ставлення повідомляють 9%. Найкращим ставлення місцевих називають у Північній Європі, а найменш теплим – у Східній Європі.

Також люди, які виїхали відразу після повномасштабної віни, кажуть про краще ставлення, ніж ті, хто виїхав нещодавно або жив за кордоном до повномасштабної війни. Згідно з опитуванням, молодь відчуває холодне ставлення частіше, ніж старші люди.

Зайнятість і володіння мовою

Половина українських біженців (49%) працевлаштовані. Найбільше працевлаштованих українців у Східній Європі, а найменше – у Західній.

Серед тих, хто не має роботи, чверть перебуває в її активному пошуку. Найпоширенішими проблемами називають мовний бар’єр (73%), некваліфіковану (29%) чи низькооплачувану роботу (19%) і невизнання українського диплому про освіту (14%).

Лише 13% опитаних володіють мовою країни перебування на високому рівні, 20% – на середньому, який дозволяє читати короткі тексти чи підтримати бесіду, 29% мають базовий, або побутовий рівень.

Порівняння можливостей і сфер

Загалом у Європі кращі можливості в доходах, соціальній захищеності, захисті прав людини. На думку респондентів, вести бізнес краще в Україні (45%), ніж у Європі (34%), хоча вони вірять, що успіху можна досягти в будь-якому разі.

В Україні опитані значно краще оцінюють державні послуги (71% проти 16%), а також фінансові й банківські (70% проти 14% у Європі) і медичні (доступність – 71% проти 21%, а якість – 60% проти 25%).

Про дошкільну й шкільну освіту в Україні краще відгукуються 42% (35% у Європі), але кажуть, що вища освіта дещо краща в ЄС (43% проти 32% в Україні).

Абсолютна більшість погоджується, що в Європі кращий громадський транспорт (77%) і дороги (85%). Водночас респонденти вважають, що в Україні доступніше житло (57% проти 33%).

Також 85% добре відгукуються про індустрію краси в Україні (85% проти 5% у Європі); кафе й ресторани (60% проти 16%); поштові сервіси й сервіси доставлення (54% проти 25%). Також краще оцінюють онлайн-шопінг в Україні (51% проти 22%), але щодо торгівельних мереж і магазинів думки розділилися (42% на 36% на користь України).

Дослідники підсумовують: що довше українці перебувають за кордоном, то кращі оцінки дають країні перебування. Із повними результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням.

У дослідженні взяли участь 2116 українців, які живуть у 31 країні Європи. Більша частина перебуває в Європі більше року (59%), 8% – близько пів року, 4% – кілька місяців. Чверть опитаних живуть у цих країнах вже кілька років. Для дослідження використовували метод САWI (Computer Assisted Web Interviewing), його проводили в липні.