До України з-за кордону вже повернувся один мільйон біженців, розповіла заступниця гендиректора Міжнародної оргагнізації з міграції (МОМ) Угочі Деніелс «Громадському радіо».

У межах країни додому повернулися вже 4,7 мільйона людей. За словами Угочі Деніелс, українському урядові потрібно залучити до країни близько 4,5 мільйона людей протягом наступних 10 років.

У МОМ вважають, що відбудові України також може допомогти українська діспора й мігранти з інших країн. «Залучення діаспори буде дуже важливим, тому чекати закінчення війни не потрібно. Людей треба залучати вже зараз, зокрема в проєкти гуманітарного реагування», – каже Угочі Деніелс.

Тимчасовий захист українців у країнах ЄС наразі подовжили до березня 2024 року. У МОМ кажуть, що українців, які хочуть залишитися в країні тимчасового перебування, інтегрують у нове суспільство. Натомість тих, хто хоче поїхати, намагаються повернути в Україну.

   

2,4 мільйона українців виїхали й не повернулися до України від початку великої війни, підрахував «Опендатабот». За шість місяців 2023 року з України виїхало 8,2 мільйона громадян, а в’їхало – 7,97 мільйона.