ЗСУ прорвали першу лінію російської оборони під Запоріжжям, повідомляє командувач угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський у інтерв’ю The Guardian.

За підрахунками Тарнавського, Росія присвятила 60% часу й ресурсів будівництву першої лінії оборони й лише по 20% – на будівництво другої і третьої ліній.

За його словами, зараз українські війська очікують швидшого успіху, бо тиснуть на слабшу другу лінію. ЗСУ перебувають між першою і другою лініям оборони. Росія відчуває тиск, бо передислокувала війська на території з лінії фронту в окупованій Україна та з Росії, каже Тарнавський.

Він додав, що росіяни готувалися до оборони більше року й «зробили все, щоб територія була добре підготовлена». Війська РФ закріпилися в бетонних бліндажах за протитанковими пастками й мінним полем, наскільки відкритим, що всі транспортні засоби, які наближалися туди, піддавалися потужному обстрілу з укріплених позицій. Тому українська піхота здійснювала розмінування лише вночі, на це пішло «кілька тижнів».

Щодо критики повільного контрнаступу, Тарнавський заявив: вважає за краще оцінювати роботу після її завершення. Через розмінування на контрнаступ витратили більше часу, ніж очікували. Просування також ускладнювала евакуація поранених.

   

Командувача угруповання військ «Таврія» Олександра Тарнавського у вересні 2022 року призначили командувачем військ, які вели бої за звернення Херсона. За два місяці місто було звільнене.