Київ повернувся до рейтингу найкомфортніших міст світу The Global Liveability Index від британського видання The Economist. Минулоріч українську столицію не включили до рейтингу через війну.

У 2023-му Київ опинився на 165 місці зі 173 позицій. Такий низький результат укладачі рейтингу пояснюють головним чином з руйнуваннями інфрастуктури, спричиненими російським вторгненням.

На першому місці в рейтингу – Відень, як і минулоріч. Столиця Австрії отримала найкращі бали за всіма показниками: система охорони здоровʼя, культура, освіта, інфраструктура, стабільність.

Друге місце посів Копенгаген, а третю й четверту позиції зайняли австралійські міста Мельбурн та Сідней. 

Західноєвропейські міста загалом продемонстрували гірші результати, ніж минулоріч, через робітничі страйки та громадські заворушення, що похитнули їхню стабільність, відзначають укладачі рейтингу.

ОСЬ ТОП-10 НАЙБІЛЬШ КОМФОРТНИХ ДЛЯ ЖИТТЯ

  1.  Відень (Австрія)
  2.  Копенгаген (Данія)
  3.  Мельнбурн (Австралія)
  4.  Сідней (Австралія)
  5.  Ванкувер (Канада)
  6.  Цюріх (Швейцарія)
  7.  Калґарі (Канада)
  8.  Женева (Швейцарія)
  9.  Торонто (Канада)
  10.  Осака (Японія), Окленд (Нова Зеландія) 

На останніх позиціях у рейтингу, як і у попередні роки, залишаються Дамаск (Сирія) і Триполі (Лівія). В останній десятці тепер і Київ. На схожих позиціях місто було в 2017-му, тоді як два роки потому Київ увійшов у п’ятірку міст, які показали найбільший розвиток протягом п’яти років.

  

Рейтинг найбільш комфортних міст (придатних для життя) складає Economist Intelligence Unit (EIU) – аналітичний підрозділ британського журналу The Economist. Під час складання рейтингу міста оцінюють за різними показниками (система охорони здоровʼя, культура, освіта, інфраструктура, стабільність).