Три українські фільми включили до списку претендентів на премію Європейської кіноакадемії в категорії «Найкращий документальний фільм».

Ідеться про фільми «Ми не згаснемо», «Звідки куди» й «Батьківщина». Загалом до селекційного списку відібрали 14 стрічок.

«Ми не згаснемо» режисерки Аліси Коваленко розповідає історію пʼятьох підлітків із Донбасу, мешканців прифронтових містечок Золоте й Станиця Луганська. 

До списку також відібрали стрічку-свідчення «Звідки куди» режисера Мачека Хамели, що стала найкращим українським повнометражним документальним фільмом на Одеському міжнародному кінофестивалі 2023 року. У фільмі розповідають історії людей, які були змушені були тікати від війни.

Ще один фільм у списку, «Батьківщина» режисерів Ханни Бадзяки й Александера Міхалковіча, знятий разом Швецією та Норвегією, розповідає про протести 2020 року в Білорусі й досліджує культуру насильства та знущань у білоруській армії, яка створює травмоване покоління. 

 

Фото: Кадр з фільму «Батьківщина»

Найближчими тижнями 4600 членів Європейської кіноакадемії почнуть дивитися відібрані фільми та складуть список номінантів у категорії «Європейський документальний фільм». Його оприлюднять 7 листопада 2023 року.