Протягом п’яти років, із 2017 року, технічні лідери з Кремнієвої долини скуповували землю в окрузі Солано за 60 миль біля Сан-Франциско, щоб побудувати нове місто, пише The Verge.

Компанія Flannery Associates витратила 800 мільйонів доларів на пошук землі. Лише зараз стало відомо, хто саме став інвесторами. Це, зокрема, співзасновник LinkedIn Рейд Хоффман, колишній генеральний директор GitHub Нат Фрідман, засновниця Emerson Collective Лорен Пауелл Джобс, Марк Андреессен і Кріс Діксон із Andreessen Horowitz і колишній трейдер Goldman Sachs Ян Срамек, який є лідером Flannery Associates.

Компанія придбала близько 140 об’єктів нерухомості в 400 власників і планує побудувати місто «з десятками тисяч будинків, великою фермою сонячної енергії, садами з понад мільйоном фруктових дерев і понад десятком тисяч акрів парків і відкритих просторів».

Для цього вже почали опитування мешканців округу. У цьому опитуванні, яке надійшло на електронну пошту, також просили оцінити прихильність до Flannery Associates, Джо Байдена й Дональда Трампа.

Для будівництва компанія придбала близько 52 000 акрів. Більшість території займають господарські угіддя, призначені для сільськогосподарського використання, а не для житлової забудови. Тому, щоб створити проєкт, компанії «майже напевно» доведеться спонукати жителів округу Солано проголосувати за нього, зазначає The New York Times. Крім того, це територія, схильна до регулярних посух і високого ризику лісових пожеж.

Побудова нового міста може бути способом утекти з Сан-Франциско, яке технічні лідери критикують через високий рівень злочинності й безпритульності, каже один з інвесторів. Водночас технології загострили кризу доступного житла в місті.

   

Це вже не перший випадок, коли технічні лідери намагаються створити власні міста, щоб переїхати й підтримати свій бізнес. Наприклад, Ілон Маск і Ларрі Еллісон купували шматки землі, щоб створити спільноту для співробітників Tesla і SpaceX за межами Остіна або на Гаваях. Більше прикладів наводить видання Bloomberg.