Повернення готелю «Експрес» у державну власність відтермінували, повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Процес призупинили через ухвалу Київського окружного адміністративного суду. Суд зупинив дію наказів міністерства й регіонального відділення Фонду держмайна. Міністерство розвитку громад збирається оскаржити рішення.

Готель мали повернули в державну власність з огляду на закінчення строку оренди 31 липня й передати його в управління Фонду держмайна. Із 2001 року майновий комплекс перебував в оренді приватної компанії, яка порушувала умови договору та завдавала державі збитків через занижену вартість.

Вартість квадратного метра в середньому становила 12 гривень. За оцінками експертів міжнародних агенцій нерухомості, вартість подібних об’єктів у центрі Києва становить щонайменше 800 гривень за м².

Крім того, колишній орендар не допускає представників держави на об’єкт і намагається фактично влаштувати рейдерське захоплення готелю «Експрес», кажуть у міністерстві.

   

Готель «Експрес» відкрили в 1985 році в центрі Києва, поряд із Центральним залізничним вокзалом. 15-поверхову будівлю вирішили розмістити саме тут не випадково: за задумом архітектора Жежеріна, «Експрес» є залізничним готелем. Тому в стилобаті будівлі розташували Центральні залізничні каси міста.

«Експрес» поєднує в собі декілька архітектурних стилів. Східчастий стилобат будівлі – один із прикладів класичного модернізму. Загальна архітектура готелю близька до конструктивістського Центрального вокзалу. Тут використали нетиповий для модернізму коричневий колір, фасад розділили на блоки, як і в будівлі вокзалу, а на тлі темних стін виділяються білі балкони – ще один прийом конструктивізму.

Будівля зберегла свій початковий вигляд разом із широкими вікнами й мармуровим інтер’єром. Готель містить 144 кімнати різних категорій, три конференц-зали, два ресторани, а також паркінг.