Президент України Володимир Зеленський пропонує прирівняти корупцію до державної зради на час воєнного стану, заявив він в інтерв’ю Наталії Мосейчук.

Зеленський каже, що парламент отримає пропозиції протягом тижня. За його словами, це буде «дуже серйозний інструмент, але це не розстріли й не сталінізм».

Згідно з інформацією «Дзеркала тижня», які мають джерела в Офісі президента, спочатку планували внести зміни до законодавства, згідно з якими всі корупційні справи у сфері національної безпеки, які перевищують 24 мільйони гривень, має розслідувати СБУ, а НАБУ – відповідати за корупцію менше за 24 мільйони. Але ідею змінили після реакції західних партнерів, які вбачають у такій системі «замах на незалежність антикорупційної системи». Джерело зазначає, що в НАБУ не збираються відбирати право на проведення великих антикорупційних розслідувань, але збираються відповідне право надати й СБУ.

Джерело в НАБУ вважає, що прирівняння корупції до держзради – це «погана ідея»: «Будь-яку справу в НАБУ можна буде забрати, і для цього будуть законодавчі підстави; Україна матиме купу програних справ у ЄСПЛ, бо безальтернативна варта буде порушенням конвенції; плюс влада почне псувати відносини з міжнародними партнерами».

Згідно з частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу, за державну зраду в умовах воєнного стану можна отримати позбавлення волі на строк до 15 років або довічно із конфіскацією майна.

   

В інтерв’ю президент також прокоментував можливість проведення виборів під час війни. За його словами, їх проведуть лише в тому разі, якщо парламент готовий змінити законодавство, а США нададуть п’ять мільярдів на проведення виборів.